Lipoedeem


Wat is lipoedeem?
Lipoedeem heeft niets te maken met je mond, het is vochtophoping in de vet (lipide)laag. Je hoeft niet dik te zijn om toch dit te merken:

  • Een opmerkelijke verdikking aan de binnenkant van de knieën, dijen en heupen (soms de boven of onderarmen), eerst zonder dikke enkels en voeten, polsen of armen
  • Fijne putjes in de dijbenen, een sinaasappelhuid (cellulitis)
  • Een gezwollen gevoel in armen of benen
  • Alle druk doet zeer, zelfs kleding kan pijn veroorzaken
  • Koude onderbenen, enkels en voeten
  • Je bent snel moe en wilt vaak rusten
  • In de loop van de dag en bij warmte worden de klachten erger
  • Hoogleggen van de arm of het been helpt niet
  • De kledingmaat van het boven en onderlichaam verschilt meer dan 1 maat

    Als je dit herkent, kan er sprake zijn van lipoedeem, zeker als iemand in jouw familie dezelfde verschijnselen heeft. Het komt altijd voor in beide arme of benen, en meestal bij vrouwen. Let vooral op de vorm van de armen of benen, ook al is het maar licht zichtbaar.

Wat is de oorzaak?
Lipoedeem is letterlijk zwelling van de vetcellen. Die veranderen plaatselijk en nemen vocht op, net als een suikerklontje. Dat veroorzaakt knelling in het weefsel, en daarmee de pijn. Je kan er geen putje in drukken. Als de voeten of handen ook gaan opzetten, kan er een combinatie van vet- en lymf-oedeem zijn.
De oorzaak van lipoedeem is niet bekend. Wel  duidelijk is dat het in sommige families veel vrouwen dezelfde bouw hebben en dat de spierkracht vaak verminderd is, de gewrichten niet sterk genoeg zijn en de huid slapper dan bij je leeftijd hoort.. Het begint vaak na de puberteit of zwangerschap.

Vrouwen met lipoedeem hebben vaak overgewicht of diabetes. Het is niet duidelijk wat het verband daartussen is.
Wat kan je doen als je denkt dat je lipoedeem hebt? Bewegen! En dat is lastig als je nou  juist extra moe wordt van inspanning. Toch is beweging nodig om vocht af te voeren en vet te verbranden. Bovendien worden spieren kleiner als ze weinig gebruikt worden, terwijl je die spieren juist hard nodig hebt. Het wordt dus jouw persoonlijke uitdaging om binnen je eigen grenzen spierkracht te behouden. Zoek het vooral in rustig uitbouwen van dagelijkse bezigheden, zoals fietsen, dansen, zwemmen en dergelijke.
Let op je voeding, ook al val niet direct af. Zorg er vooral voor dat je niet aankomt

Bij HuidOedeem kunnen we lipoedeem herkennen. Maar er is geen medisch onderzoek dat lipoedeem direct en duidelijk vast kan stellen, dat gebeurt aan de hand van het hele beeld.
De behandeling is in de eerst instantie zoeken naar een goede elastische kous om vochtafvoer te verbeteren. Dat lijkt niet prettig, maar is vaak een grote opluchting, omdat de moeheid er echt minder van kan worden.
Daarnaast hebben wij goede ervaringen met Deep Oscillation, diepte trilling massage, en manuele lymfdrainage (massage), die beide de vochtafvoer bevorderen. Dat helpt mee om pijn te verminderen.

HuidOedeem kan eerst een screening doen. Bij twijfel vragen wij de expertise van de dermatoloog van het UMCG. Wij kunnen gelijk starten met de behandeling. Het valt onder de fysiotherapie van de aanvullende verzekering.

Tip: een crash dieet levert vaak meer vet op dan het wegwerkt! Wil je afvallen, doe dat dan door je voedinggewoontes echt te veranderen.