Wat is hirsutisme?
Heb je overbeharing als je dikkere haartjes hebt op plaatsen waar mannen haargroei hebben, zoals op de kin, bovenlip, op je wangen en hals? Of als er te veel haar groeit op je buik of bovenbenen? Als jij dat vindt: ja! W noemen dat hirsutisme, maar dat betekent niet dat je dat er hormonaal iets aan de hand is . Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar soms gecombineerd. Hypertrichose is dikker haar op donshaarplekjes en hirsutisme is meer “ mannelijke” beharing.
Wat is de oorzaak?
In de meeste gevallen zijn de haarzakjes simpelweg overgevoelig voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen. Zo kan een normale hoeveelheid van dat hormoon (testosteron) toch versterkte haargroei veroorzaken.Soms is de hormoonbalans wel verstoord. Vrouwen met hirsutisme kunnen een verhoogde hoeveelheid androgenen of testosteron hebben(mannelijke hormonen). Een lichte vorm van deze overbeharing is normaal bij vrouwen na de overgang.
De meest bekende oorzaak is het Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS), waarbij de menstruatie ook onregelmatig is. Bij hormonale hirsutisme heb je meestal ook andere symptomen van typisch mannelijke beharing, zoals een brede band haar op de buik.
Er zijn enkele medicijnen die overbeharing kunnen veroorzaken. De belangrijkste zijn de hormoonpreparaten die vrouwen in de overgang gebruiken. Anabole steroïden, de spierversterkende ‘sportschoolpillen’, kunnen ook leiden tot hirsutisme.
Wat kan ik zelf doen?
Hirsutisme gaat niet vanzelf over. Tijdens de zwangerschap kan, onder invloed van de grotere hoeveelheid vrouwelijke hormonen, wel enige verbetering optreden. Als je overbeharing hebt en denkt dat je hormoonhuishouding daar mee te maken heeft, moet je eerst bij de (huis)arts laten onderzoeken wat de oorzaak is.
Zelf heb je natuurlijk al op alle manieren geprobeerd de haartjes te bestrijden, maar bij hirsutisme is dat een tijdrovende bezigheid. Waarschijnlijk heb je ontharingscrème gebruikt, geharst, geëpileerd met een pincet, geschoren of met een touwtje gestript. Je haar is dan even weg, tot 1 of 2 dagen later alles opnieuw begint.
Wat kan HuidOedeem doen?
Bij HuidOedeem kan je het haar blijvend laten weghalen. Er komt altijd wel enig haar terug, maar het veelvuldig verwijderen is na enige tijd voorbij.
Voor permanente haar reductie zijn er 2 methodes: electrische epilatie en laser, IPL of flitslamp. Opwarming van het haarzakje is de kern van de behandeling, of dat nu gebeurt met IPL (intense pulsed light) technologie of electrische epilatie. Door verhitting van de haarzakjes wordt de kiem van ede nieuwe haar vernietigd en de groei belemmerd.
IPL
Met IPL kan snel en op een effectieve manier overbeharing worden weggehaald. Door gebruik te maken van de energie en warmte van licht worden de meeste haarzakjes vernietigd. De haartjes moeten gekleurd zijn om de warmte naar het haarzakje te geleiden.
Blend/Electrische epilatie
Electrische epilatie is geschikt voor lichtblonde en grijze haren. Met een haarfijn naaldje wordt het haarzakje verwarmd en vernietigd. Het uiteindelijke effect is vergelijkbaar met laser en flitslamp technologie.
Bij hirsutisme kiezen we soms voor een combinatie van beide behandelingen.
Je moet meerder keren komen om alle haartjes te bereiken in de juiste groeifase (ze groeien niet gelijkmatig). Bij echt hirsutisme blijft nabehandeling langere tijd nodig.
Wil je laten beoordelen welke methode voor jou geschikt is, hoeveel behandelingen nodig zijn, en wat het gaat kosten? Maak dan een afspraak bij HuidOedeem voor een GRATIS informatief consult.
Een verwijzing is niet nodig.
De meeste aanvullende verzekeringen hebben een vergoeding voor laser/flitslamp/electrische epilatie.
Tip: vergelijk de voorwaarden van de aanvullende verzekeringen op “ behandeling bij overbeharing”.