Kous


Kous

Een elastisch sokje, kous, mouw of handschoentje ga je niet zomaar dragen. Het kan zijn dat je ondersteuning wilt, omdat je benen snel verzuren tijdens het sporten,  of je hebt een beroep waarbij je veel staat, terwijl er spatadertjes zichtbaar zijn. Vooral mensen met lymfoedeem of slechte bloedafvoer (veneus oedeem) kunnen druk nodig hebben om de arm of het been.DSC_0008
Herken je dit?

  • opgezette benen
  • ringen kunnen niet meer af
  • een zwaar gevoel in de arm
  • snel vermoeide benen
  • spataderen

Ga dan eens langs bij je (huis)arts om de oorzaak vast te stellen.
Oedeem is niet gevaarlijk, maar kan zonder maatregelen wel erger worden en klachten geven. Voorkomen is vaak beter en makkelijker dan genezen!

Zelf  kan je proberen het been of de arm geregeld hoog te leggen met een krukje of een kussen. Helemaal rusten is niet goed. Juist spierbewegingen kunnen de afvoer van vocht stimuleren. Ga bij been oedeem af en toe afwisselend op de hielen en de tenen staan. Voor armoedeem is het goed afwisselend de vuist te ballen en de arm licht te buigen.
Als je verwezen bent en bij HuidOedeem een kous wilt halen, kijken we altijd naar de oorzaak. Daarbij hoort een bepaalde soort kous. We kunnen kiezen uit kousen met of zonder naad, met open of gesloten teen, mouwen in verschillende kleuren, enz.
Alle kousen worden op maat gemeten. Een kous is al lang niet meer de steunkous van vroeger.

De verzekering vergoedt 2 kousen per arm of been, als we de eerste keer een verwijzing hebben. Daarna heb je jaarlijks recht op nieuwe kousen. Bij HuidOedeem krijg je jaarlijks een afspraak voor nieuwe kousen.

Tip: Let goed op wanneer het been of de arm dik is, ’s morgens of ’s avonds, en meld dit bij HuidOedeem. Voor ons is het ook waardevol als je vertelt of de oefeningen invloed hadden.