Gerstekorrels (miliae)


Wat zijn gerstekorrels?
Zie je een of meer geel/witte bobbeltjes op je gezicht ? Is zo’n bobbeltje mooi rond en licht glanzend? Dat lijkt op een gerstekorrel of milium. Het kan gaan om 1 plekje of verspreid vele bolletjes. Je ziet ze meestal rond de ogen. Een gerstekorrel lijkt wel op een verstopt talgkliertje, maar kan niet “uitgedrukt” worden.

milium-2
Wat is de oorzaak?
Een gerstekorrel is een vetbolletje in de huid, veroorzaakt door een plaatselijk foutje in de vetstofwisseling.
Gerstekorreltjes zijn absoluut niet gevaarlijk. Als de bobbeltjes niet rond zijn, maar grillig en groter, kan het gaan om xanthelasmata. Komen ze niet alleen rond de ogen voor, maar meer op andere plaatsen op je gezicht, dan kan het gaan om syringomen. We moeten het echt even zien om te kunnen beoordelen!
Wat kan ik zelf doen?
Je kunt zelf niets doen aan deze bobbeltjes, wat de oorzaak ook is. Soms verdwijnen kleine gerstekorreltjes spontaan.
Wat kan HuidOedeem doen?
Bij Huid&Oedeem kunnen we bekijken of het om gerstekorrels gaat. Gerstekorrels en syriyngiomen kunnen we behandelen door verwijdering met een scherp lepeltje, of door verweking met een fijne naaldgeleider, warmte, en loog, electro/Blend coagulatie.
Maak een afspraak, dan krijg je bij het eerste consult  een uitgebreide intake, en kunnen we de behandeling  gelijk starten.

Tip 1: Een wit bobbeltje op het ooglid kan een “strontje” zijn. Ga daarmee eerst naar de huisarts.
Tip 2: Kijk bij je verzekering of huidoneffenheden, acne, of huid therapieën vergoed worden.