Rosacea


Wat is rosacea?
Heb je rode wangen, of neus of een rood voorhoofd, in combinatie met een branderig gevoel? Denk je dat je acne hebt, omdat je soms puistjes (pustels) en soms bultjes(papels) hebt? Dan kan dat duiden op rosacea (of acne rosacea). Het grote verschil met normale acne is het branderige gevoel en de afwezigheid van mee-eters. Rosacea zien we meestal pas na het 30e levensjaar en voornamelijk bij vrouwen.

rosacea

Wat is de oorzaak?
De oorzaak van rosacea is niet bekend Wel weten we dat de ernst van de last groter kan worden door  warmte, cosmetica en sommige geneesmiddelen. Rosacea bedreigt de gezondheid niet, maar er kunnen wel oogafwijkingen bij voorkomen. Heb je naast de rode branderige wangen pijnlijke rode ogen die veel tranen en weinig licht kunnen verdragen? Ga dan naar de huisarts.
Wat kan ik er zelf aan doen?
Als je geen oogklachten hebt (zoals meestal) kan je zelf eerst het proces onderdrukken door uit te zoeken welke “trigger factoren” je kan uitschakelen. Hier volgt een lijstje:

  • warme dranken
  • gekruide etenswaren
  • warmte (zoals hete douche en zon)
  • inspanning
  • blozen
  • alcohol
  • geneesmiddelen, die een vaatverwijding bevorderen
    hormoonzalven en -crèmes, bij langdurig gebruik

Wat kan HuidOedeem doen?
Bij HuidOedeem kan de huidtherapeut advies geven over cosmetica die de rosacea niet uitlokken. Een goede zonnebrandcrème met aangepaste basis is één van die adviezen. Daarnaast kan de roodheid verminderd worden door de verwijde vaatjes te behandelen. We maken gebruik van warmte. Door de opwarming zullen de vaatjes verkleven, waardoor ze niet meer zichtbaar zijn. Er zijn verschillende technieken om vaatjes zo warm te maken dat het effectief is. HuidOedeem maakt gebruik van fijne naaldgeleiders om dat effect te bereiken: electrocoagulatie.

Rosacea kan ook gecamoufleerd worden met speciale camouflage crèmes.
Ten slotte kunnen we je leren je gezicht elke dag afvoerend te masseren. Wil je zelf al beginnen, doe dat dan vooral zacht en langzaam!
Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste mix van oplossingen. De behandeling valt onder de vergoeding van “acnebehandeling” of “huid therapieën”.

Tip 1: bedenk welke uitlokkende factor het meest waarschijnlijk is, en probeer die te vermijden.
Tip 2: Beschermen tegen de zon is altijd raadzaam, maar veel zonnebrandcrèmes zijn te vet!